2.6. Bosá KaVKa - Krajská vědecká knihovna (Liberec)

23.05.2016 20:46

Zábavně vzdělávací den na téma přirozeného pohybu naboso pro děti i dospělé v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Přijďte se mimo jiné třeba projít po střepech, vyrobit si sandálky přímo na míru, podívat se na exhibici parkouru nebo jen vyzkoušet mobilní bosou stezku. V tento den si vy a vaše nohy v knihovně užijí spoustu zábavy.

V podvečer se pak můžete zúčastnit besedy s lidmi z oboru zdravotnictví nebo letitými bosochodci a vyptat se jich na to, co vás zajímá. 

 

PROGRAM Bosá KaVKa 2016

"KDYŽ CHODÍME NA BOSO"
Výstava fotografií z nejrůznějších „bosých“ akcí, které se v České republice pravidelně pořádají. Představení řady smyslových stezek pro chůzi naboso realizovaných na našem území.
- KVK 2. patro, předsálí zasedací místnosti, výstava potrvá do konce týdne

STAVÍME NA PEVNÝCH ZÁKLADECH
Zábavně vzdělávací program pro žáky 1. stupně ZŠ zaměřený na téma našich chodidel a jejich pro tělo nezbytných funkcí. Bez zdravých nohou je totiž přirozený pohyb velmi obtížný, ne-li nemožný.
- KVK 3. patro, Knihovna pro děti a mládež – od 8:45 do 9:45, neveřejná akce

MOBILNÍ BOSÁ STEZKA A UKÁZKA SENZORICKÝCH KOBEREČKŮ PRO DĚTI
Přijďte si na pár metrech vyzkoušet chůzi naboso nejen po lese. K dispozici bude mobilní bosá stezka od
Semínka země, v rámci které můžete svým nohám i v interiéru dopřát kontakt s dřívky, šiškami, kaštany a dalšími rozmanitými povrchy. Pro děti zde budou ukázky senzorických koberečků, které nohám i ve vnitřním prostředí poskytnou vjemy potřebné pro správný vývoj.
- KVK 2. patro, e-galerie, během celého odpoledne


CHODNÍČEK BOSÝCH STOP
Zanechejte v knihovně stopu! Po celý den bude ve Všeobecné knihovně připraven chodníček z papíru, na který budete moci otisknout (obkreslit) svoji nohu. Do otisku můžete vepsat osobu, knihu nebo událost, která vás v životě inspirovala. Přijďte se podělit o svou inspiraci, ať už jste vyznavačem chůze naboso, nebo vyznavačem bot.
- KVK -1. patro, Všeobecná knihovna

PARKOUR EXHIBICE
Pojďme v sobě znovu objevit přirozené pohybové schopnosti našeho těla a získat ladnost pohybu v našem životním prostředí – v městské džungli.
Parkour a Free running exhibice libereckého FlowRun týmu
- před knihovnou v časech 14:30, 15:30, 16:30

GLASSWALKING - CHŮZE NABOSO PO STŘEPECH
Vědomá chůze po střepech není pro člověka žádný problém. Problémem je strach, který nám to nedovolí. Pojďme jej společně s
Davidem Mrhačem z Bosé turistiky překonat a bezpečně přejít koberec plný skleněných střepů.
- KVK 2. patro, předsálí zasedací místnosti, celé odpoledne

VIBRAM FIVEFINGERS TEST RUN
Znáte prstové boty? A chcete zjistit, v čem jsou tak jedinečné?
Dnes máte možnost si boty otestovat, projít se v nich, nebo proběhnout.
- Od 14:00 do 17:00 před knihovnou – možnost si boty zapůjčit a vyzkoušet

DÍLNY SEMÍNKA ZEMĚ - MALOVÁNÍ A VOŇAVÉ NÁKOTNÍČKY
Naše nohy jsou, stejně jako celé tělo, dokonalé. Proč je schovávat? Dejme jim aspoň v teplých dnech volnost a vezměme je na čerstvý vzduch. Kdo by si je chtěl přikrášlit, může tak učinit malbou na kůži v dílně Semínka země. Kdo by chtěl nohy ovonět a ochránit před klíšťaty, bude si moci vyrobit fenyklový náramek na kotník.
- KVK 2. patro, zasedací místnost, od 14:00 do 17:00
Cena za materiál na náramek 10 Kč

WORKSHOP VÝROBY SANDÁLŮ
V létě jsou nohy nejraději na čerstvém vzduchu. Pokud nechceme být naboso, jsou ideální sandály. Pod vedením Cilki ze Semínka země si budete moci vyrobit jednoduché, ale naprosto funkční a pohledné sandálky, které v případě potřeby hravě srolujete do ruličky a schováte třeba do kapsy.
- KVK 2. patro, zasedací místnost, začátek konání 14:00 a 15:30
Cena workshopu 350Kč

DÍLNIČKA TURISTIKY NABOSO
Dokážete nohama postavit věž z kostek? A co uvázat uzel? Naše nohy by měly být pohyblivější, než si možná mnozí myslí. Přijďte s Igorem Sloukou otestovat, jak jsou na tom vaše nohy.
- KVK 2. patro, zasedací místnost, od 14:00 do 17:00

UKÁZKA BOSÝCH BOT
Výrobců tohoto typu obuvi je již řada a zde si budete moci prohlédnout a seznámit se s jejich produkty. Chybět nebudou nejznámější zahraniční výrobci, ale vyzdvihnout chceme hlavně českou produkci. Najdete zde tedy Ahinsa shoes, Pathik shoes a další.
Své produkty přijede představit také sám výrobce české značky Simply, která přinese v mnoha ohledech jedinečné produkty.
- KVK 2. patro, předsálí velkého sálu, během celého odpoledne

BESEDA S FYZIOTERAPEUTY A LÉKAŘI NA TÉMA BOSÉHO POHYBU
Máte dotaz ohledně zdravotní vhodnosti pohybu naboso nebo v barefoot botách? Pak máte jedinečnou příležitost zeptat se odborníků na vše, co vás zajímá. Na Vaše dotazy budou připraveni odpovídat fyzioterapeut Radek Plašil, MUDr. Vladislav Kašpar a další.
- KVK 2. patro, zasedací místnost, od 17:00 do 18:00

BESEDA S BOSOCHODCI
Zajímá vás, jaké to je chodit nebo běhat naboso? A jaké je to v zimě? Na této besedě se budete moci zeptat lidí, kteří se naboso již nějaký ten pátek pohybují a drsný povrch nebo zima jim rozhodně vrásky nedělají. Těší se na Vás David Mrhač, Tomáš Zahálka, Igor Slouka.
- KVK 2. patro, zasedací místnost, od 18:00 do 19:00