Akce - Prázdniny můžete zakončit zdravou chůzí naboso v labyrintech. Od soboty 31. srpna do neděle 1. září chystá zámek Loučeň tzv. bosý víkend.

24.08.2013 22:10

Akce - Prázdniny můžete zakončit zdravou chůzí naboso v labyrintech  

Od soboty 31. srpna do neděle 1. září chystá zámek Loučeň tzv. bosý víkend. Několik desítek tisíc nervových zakončení na Vašich chodidlech si může vychutnat, jak dokáže hladit tráva, či zahřát kámen nasáklý slunečními paprsky.

 

Prázdniny jsou pomalu u konce a chtělo by to rozloučit se s nimi nějakým hodně neotřelým, nezapomenutelným způsobem. Variantou může být třeba tzv. bosý víkend na zámku Loučeň, který je v plánu v poslední srpnovou sobotu a první zářijovou neděli.

"Chůze naboso je zdravá věc. Určitě si ji užijete úplně nejlépe v přírodním prostředí, které nabízí náš zámecký park," řekla Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti Loučeň a iniciátorka akce, která se při jejím uspořádání spojila s občanským sdružením Bosá turistika.

Ti, kdo se chtějí do zmíněné akce zapojit, mohou nechat boty v poklidu v autě. Nebo třeba úplně doma. Zaasistence odborných instruktorů si návštěvníci budou moci užít bosé chůze na různých površích: v písku (kuličkové hřiště), na kamenech (v kamenném a pískovcovém labyrintu), po dřevě (balanční zavěšená, tzv. visutá lávka), na zpevněném přírodním povrchu opatřeném částečně mulčovací kůrou (palisádové bludiště, které má samo pro tyto účely víc než příznačný půdorys ve tvaru obřího lidského chodidla) a dokonce i v interiérech samotného zámku.

Nepůjde jen o samotné chození naboso, které se může třeba po pár desítkách minut omrzet. Na programu jsou také různé doprovodné soutěže i zpestřující disciplíny. "Po oba víkendové dny vždy od 14 hodin třeba odstartuje od kuličkového hřiště v blízkosti tisového bludiště závod bosých běžců," sdělil manažer zámku Jiří Senohrábek. V travnatém a pískovcovém labyrintu si také můžete vyzkoušet chůzi naboso se zavřenými očima. "Hmatové vnímání dolními končetinami se, otupíte-li na chvíli svůj zrak, jen zintenzivní," dodal Jiří Senohrábek. U kuličkového hřiště mohou zájemci mimo to vyzkoušet šikovnost vlastních nohou při činnostech, které máme spojeny většinou s horními končetinami, nebo s jinými částmi těla.

Uprostřed bosého víkendu se můžete těšit také na sobotní Hradozámeckou noc, která při svém 4. ročníku zavede návštěvníky zámku Loučeň do elegantní meziválečné éry.

Bosý víkend
Zámek Loučeň
Sobota 31. srpna - neděle 1. září
  • chodník pro bosé nohy (kuličkové hřiště u tisového bludiště se zázemím pro zouvání a obouvání)
  • poznání oblíbeného palisádového bludiště ve tvaru obřího lidského chodidla naboso
  • překonávání balanční zavěšené visuté lávky naboso
  • chůze po velkých kamenech v kamenném labyrintu
  • chůze se zavřenýma očima za pomoci hmatové práce nohou (travnatý a pískovcový labyrint)
  • pohyb naboso po celém areálu (exteriéry i interiéry)
  • soubor činností vykonávaných nohama (u kuličkového hřiště)
  • běžecký zábod (po oba dny ve 14 hod., start u kuličkového hřiště)

Info zámku Loučeň: https://www.zamekloucen.cz/prazdniny-muzete-zakoncit-zdravou-chuzi-naboso-v-labyrintech

FB: https://www.facebook.com/events/620698167950866/