Zpráva z akce ,,Bosý víkend na zámku v Loučni (sobota 31. srpna - neděle 1. září)"

03.09.2013 16:12

Poslední prázdninový víkend se naše občanské sdružení (Bosá turistika o.s.) podílelo na  akci nazvané Bosý víkend, která se uskutečnila v zámeckém parku zámku Loučeň v okrese Nymburk.

 

Iniciátorkou této akce byla             ing. Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti LOUČEŇ a. s., která pro zdárné zorganizování ,,Bosého víkendu“ poskytla  velkorysé  zázemí.

 

Není divu, vždyť areál zámeckého parku Loučeň je pro bosonohé aktivity jako stvořený.

 

Návštěvníci si tak mohli za asistence odborných instruktorů (členů našeho sdružení i zámeckého personálu), užít chůze naboso na  zajímavých površích,  po speciálně upraveném zážitkovém chodníku pro bosé nohy,  ale také na kamenech (v kamenném  a pískovcovém labyrintu), po dřevě (balanční zavěšená, tzv. visutá lávka), na zpevněném přírodním povrchu opatřeném částečně mulčovací kůrou (palisádové bludiště, které má samo pro tyto účely víc než příznačný půdorys ve tvaru obřího lidského chodidla) a dokonce i v interiérech samotného zámku.

 

Děti, které úspěšně zvládly všechny bosonohé disciplíny, od nás dostaly potvrzení na zámeckou hrací kartu a u našeho stánku si pak mohly vyzvednout sladkou odměnu. V sobotu si  pro odměnu přišlo 220 dětí a v neděli, přestože pršelo                   a bylo velmi chladno a studeno, se bosých aktivit zúčastnilo 40 dětí.

 

Bosé však po zámeckém parku neběhaly jen děti, ale často i jejich rodiče a také další dospělí návštěvníci zámeckého parku  neodolali pokušení se zout  a vychutnat i tak úžasné pocity přímého  kontaktu chodidel se zemí. Pár bosých návštěvníků jsem dokonce v parku potkal ještě kolem osmé hodiny večerní.

 

Večer byl zakončen ,,Hradozámeckou  nocí“, která evokovala  přelom 19. a 20. století, přičemž zde bylo možno potkat aspoň tucet osobností oblečených do dobových kostýmů a i samotný zámek byl prodchnut atmosférou té doby.

 

Zámek Loučeň rozhodně stojí za návštěvu. Personál je bosochodcům příznivě nakloněn   a zámecký park i labyrinty přímo vybízejí odložit na chvíli domnělé pohodlí svých bot.