Chození ve sněhu a v zimě. Hec, bláznovství, póza, jaký to má smysl?

31.01.2016 11:04

    S napadeným sněhem na českém facebooku začínají lidé sdílet  fotky svých bosých procházek ve sněhu. Proč někteří z nás neodolají zout se i za extrémních klimatických podmínek? 

    Pokusím se poodhalit pohnutky některých z nás a shrnout základní pro a proti, upozorním i na možná rizika. 

    Nejlepším obdobím pro chůzi naboso je bezesporu léto, kdy je teplo a zem hřeje příjemně do chodidel. O zdravotních účincích chození naboso v létě snad ani nejde pochybovat. 

    Jsou však tací mezi námi, kteří chodí bosi celoročně a to i ve sněhu a mrazech. Zde je to již o adaptaci organismu. 

    No a potom jsou zde ti, kteří neodolají projít se alespoň na chvíli bosí například v čestvě napadeném, nebo tajícím sněhu. I já k nim patřím.  

Ze zkušennosti vím, že krátká bosá procházka ve sněhu umí člověka pozbudit,  energeticky vybudit a dokonce i zahřát nohy.  

Na druhou stranu ale také platí, že nic se nemá přehánět. Je třeba dodržovat určitá pravidla a také si uvědomit, že organismus každého z nás je jinak stavěn. Co pro jednoho je prevencí proti nachlazení, může druhý naopak odstonat. 

    Stejně jako nikoho nezabije studená sprcha, nebo přeběhnutí bosky po studené chodbě, neublíží ani procházka po sněhu. Ta naopak může být vhodnou formou otužování místo studené sprchy.

 

Jak na to?

 

1. Základem je neprochladnout !

Než si zujete boty a rozběhnete se po sněhu, buďte teple oblečeni. Teplá bunda, svetr, šála, rukavice a čepice. Pokud vám bude celkově teplo, neměli byste nachladnout od studených nohou.

 

2. Nepřehánějte to !

Méně je někdy více. Klidně se proběhněte bosí po sněhu jen na 20 sekund, půl minuty, minutu. Pro začátek to úplně stačí. Pak se obujte, prokrví se vám nohy, mělo by vám být v botech příjemně teplo a vy byste se měli cítit osvěženi.

 

3. Nepodceňujte varovné příznaky !

Jestliže vás začne řezat v prstech u nohou, nebo v nich naopak zrácíte cit, je to varování. Při prvních příznacích se obujte. Pokud možno, chvíli si nohy  zahřejte v rukou.

Pokud to přeženete (zpravidla vás nejprve začnou pálit prsty a pak v nich ztratíte cit) a obujete se příliš rychle, tak jakmile se tkáň prokrví, zažijete velmi nepříjemný pálivý pocit. Proto se obujte ihned, jakmile vám chůze po sněhu začne být nepříjemná.

 

4. Čím větší mráz, tím rychleji do bot !

Pozor na omrzliny. Pokud mrzne, opravdu stačí na proběhnutí se naboso po sněhu jen pár sekund. Učinek je stejný jako 5 minutová bosá chůze po tajícím sněhu. 

 

Chůze naboso po sněhu může být velmi příjemným, ale také velmi nepříjemným zážitkem. Nepříjemným pokud nebudete respektovat možnosti svého organismu a naslouchat svému tělu.  Začnete-li s ní postupně a opatrně, může posílit vaši imunitu, nabít vás energií, prohřát nohy a celkově vás osvěžit.  

 

David Mrhač

A jaké jsou vaše zkušennosti s chozením naboso po sněhu?

Bosé nohy

Marcela Michálková | 11.02.2021

Chůze po sněhu pro mě nový a krásný zážitek.

bosky

Jana | 12.02.2019

Chodím bosky už ... toto je myslím třetí zima. Začala jsem na jaře za velmi pěkného počasí. Od té doby mám každou procházku botky v ruce. Pokaždé se cítím o deset kilo lehčí :) pocitově tělo váží mnohem méně. Bydlím na venkově, procházky po polní cestě, po louce nebo v lese jsou skvělé. Nemám zkušenost s chůzí ve městě, tam nosím barefoot. Asfalt mě k chůzi naboso neláká. V zimě chodím jen tak dlouho, dokud mě nezebe, cítím prsty a je to příjemné :)

mrazy / sníh

Pavel | 24.10.2016

Občas je to nevyzpytatelné, stačí horší dokrvení periferie následkem částečného zanesení a nebo zúžení cév a je o omrzlinu postaráno.Hlavně je důležité umět znát své tělo, což se v Evropském prostředí moc nevyučuje.

Zkušenost

Vladimír | 09.02.2016

Skutku dobrý a pravdivý článek.
Obvykle si špacíruju právě až do ztráty citu v prstech..
Letos v lednu jsem však chtěl využít nenadálé sněhové nadílky, kdo by taky čekal sníh v lednu že a procházku jsem si trochu prodloužil. Později doma ikdyž jsem měl již chodidla zahřátá a prošel jsem si martiriem znovuprokrvení - pálení až řezání, několik prstů přesto zůstalo nepříjemně citlivých a to po několik dnů.
Zajímalo by mě tedy, jak si zvykáte na takovéto extrémější podmínky?
Za jednu zimní sezonu, takhle po dvou minutách si na to nožky snad ani nestihnou zvyknout..?

Re: Zkušenost

Učící se od fauny | 18.02.2018

Pokud se ptáte, dovolím se podělit o jednu zásadu, která se mi dlouhá léta zdá být univerzální, nejen tedy při chůzi sněhem: ať tělo říká cokoli, vždycky jde o pozitivum - třeba o vděčnost za zpětnou vazbu, o možnost zažít škálu pocitů, o posílení. Jde tedy o mentální vědomě pozitivní postoj.
Tedy i pálení a řezání při zahřívání po prochlazení, i několikadení citlivost v prstech a na chodidle po dlouhé bosé túře sněhem, to vše vědomě považuji za skvělé a tělu prospívající a mám to upřímně rád.
Bosé procházky ve sněhu praktikuji libovolně dlouhé. Samozřejmě že i za pocitu, kdy nohy jsou dlouhodobým chladem tak necitlivé, jakoby byly v těžkých botách. Ale dokud se jde, i necitlivé prsty a chodidla se hýbou a krev jimi trvale protéká. Nebezpečí tedy nehrozí.
Za nebezpečné bych považoval pouze dvě věci: 1. zastavit se a setrvat dlouho bez pohybu a zároveň to považovat za nepříjemné, anebo 2. změnit mentální postoj na nepohodlí, obavu, pocit ztráty moci či sebelítost. Pak hrozí nebezpečí: omrzliny, nemoci.

Dobrý článek

Radislav | 31.01.2016

Myslím, že je to velmi dobře napsaný článek. Krátká chůze naboso po sněhu je jistě osvěžující a nikomu ublížit nemůže. Delší chůze je spojená s výše popsanými riziky.Hodně záleží i na venkovní teplotě a na dobrém oblečení zbytku těla. Osobně chodím bosky od května do října, v zimě to není zkrátka ono.

Re: Dobrý článek

David | 08.02.2016

Děkuji.

Re: Re: Dobrý článek

Franta | 15.02.2016

Moje zkušenosti s chůzí v zimě,na boso jsem začal chodit v září,trochu jinak než většina,beru to spíše ze zdravotního hlediska,vhodný terén je les,tam je nejvíce stimulů pro plosky nohou,pro vaše nohy je má větší význam chůze, půl hodiny v lese než dvě hodiny v terénu který nestimuluje plosky.Možná proto mě nedělá problém chodit v tajícím sněhu hodinu,chodím přes čtyři měsíce a nohy se užasně adaptovaly nejen na chlad,pokud mi napíšete na mail:fanmol1965@seznam.cz,rád vám nápíšu svoje zkušenosti.

Přidat nový příspěvek