Jak jsme slavili Mezinárodní ten Turistiky naboso

30.07.2017 07:22

 

V sobotu 29.7.2017 se na zámku Loučeň konal II. Mezinárodní ročník ročník Turistiky Naboso. Tedy, zatím se tento mezinárodní den slaví pouze v ČR a pouze v zámeckém parku v Loučni, ale možná, že se časem skutečně rozšíří i do světa (neboť je zařazen do akcí IVV (Internationaler Volkssportverband).
 

Iniciátorem tohoto svátku je Igor Slouka z webu Turistika Naboso, který s tímto nápadem přišel a společně se zámkem Loučeň program připravil.

 

Spolek Bosá turistika zas připravil pro návštěvníky několik atrakcí.

 

 

V zámeckém anglickém parku se nachází 12 labyrintů a bludišť a dětský lanový park. Celý park bylo možné projít naboso a vnímat nejrůznější povrchy také hmatem.

 

Program byl velmi pestrý. Hned u vchodu na louce návštěvníky čekalo megabosoviště. Mohli se projít po mobilní hmatové stezce -Vítkově chodníku, využít dílničku naboso, projít se po střepech, či vyzkoušet stát jako fakíři na hřebících. 

Nechybělo ani lechtání chodidel ve středověké kládě.

 

Obrovský zájem budila pedomantie, věštění z tvarů a  čar na chodidlech. Ačkoliv David Mrhač z Bosé turistiky upozorňoval, že jde o pavědu, zarážející byly výsledky, které seděly.  I to se David pokoušel rádoby vědecky zdůvodnit, ve smyslu pořekadla ,,podle nosa poznáš kosa".

 

 

 

 

Poprvé Bosá turistika měla workshop na výrobu šperků na chodidla a nárty ve tvaru bosých sandálů bez podrážky. A náramků na kotníky. Pod vedením Ivany Jirglové vznikaly vskutku krásné šperky, které pak, zvláště na ženských nohou probouzely smyslnost.

 

 

 

 

 

 

Návštěvníci si také mohli nechat zmalovat chodidla hennou, o což měli zájem hlavně děti a nebo vyzkoušet reflexní terapii.

 

Kdo chtěl mohl se účastnit bosých procházek v v ně (2 km) i mimo areál zámku (4 km), projít se naboso a poslepu pískovcovým labyrintem, zúčastnit se běžeckého závodu či přednášky, prohlédnout zámek a nebo se projít po žhavém uhlí, sice téměř dle konceptu Davida Mrhače, i když tentokrát ohněm neprovázel David. Jen škoda, že již nebylo šero, neboť nebyla vidět kouzelná záře rudých uhlíků, nicméně to vůbec neubíralo na žáru, který vydávaly.

ý vydávaly.